Rekonstrukce vily
na Hřebenkách

rekonstrukce, v realizaci, v rámci ateliéru Architektura s.r.o.

Návrh se zabývá rekonstrukcí řadového domu na Hřebenkách. Několik bloků tvoří stejné řadové domy, velmi chytře osazené do mírně svažitého terénu tak, že i přes ne úplně veliké zahrady, je u každého domu zaručené úplné soukromí. Dům byl do současné doby využíván jako ateliér - část pro malíře, část pro architekta. Studie se zabývá úpravou na rodinný dům.

Fasáda do ulice si zachovává současný charakter s velkým oknem nad schodištěm a obkladem. Okna do skladu a pokoje v patře jsou navržená k rozšíření. Dochází k drobné úpravě terénu tak, aby vznikla předzahrádka, místo k posezení. Ze strany zahrady výraz domu dotváří stínící prvky - slunolam, který v patře navazuje na balkon a venkovní žaluzie.

Novým prvkem v zahradě je měděný zahradní domek, se vstupní krytou terasou, v jeho okně se odráží bazén.

Hlavním tématem interiéru bylo zachování velkorysého prostoru, v přízemí se jedná především o obytný prostor s kuchyní, v patře pak o ložnici rodičů. Důraz je kladen na propojení vnitřku a vnějšku, jak z obytného prostoru, tak z koupelny a garáže. Vstup byl v návrhu rozšířený o původní WC, které nahradila koupelna směrem do zahrady. Volný prostor obýváku s kuchyní uzavírá stěna s krbem a knihovnou. V druhém patře se nachází volný prostor pro rodiče, rozdělení na šatnu, pracovnu a ložnici je zde řešeno nábytkem. Dále jsou tu dva prostorné dětské pokoje, pokoj pro hosty a koupelny. Dům nabízí dostatek úložných prostor jak v hale, tak ve skladu v 1 NP.

Materiály použité v interiéru jsou tradiční a korespondují se zachovaným exteriérem domu z 80. let.