Rekonstrukce a přístavba domu
na Spořilově

rekonstrukce, přístavba, realizace, v rámci ateliéru Architektura s.r.o.

Studie navrhuje přístavbu a úpravy řadového rodinného domu na Spořilově.

Přáním investorů je vytvořit ze spořilovského řadového domku současné a pohodlné bydlení pro manželský pár, jejich děti a babičku.

Návrh vrací domu jeho původní proporci ubouráním vstupního přístavku, nový objekt je od původního domu jasně oddělený jak materiálově, tak tvarově - na dům se sedlovou střechou a bílou omítkou tak navazuje dřevěná “skříň”, která se při pohledu ze severu původního domu jen lehce dotýká proskleným nárožím.

Odlišný výraz přístavby vytváří také jiné pojetí oken, místo jednotlivých oken do pokojů je nový prostor osvětlený dvěma místy s velkým prosklením: ve vstupním nároží a na fasádě do zahrady, osvětlení doplňuje podélné okno do kuchyně.

Dispozičně se ukázalo jako zásadní upravit dnes tak nepohodlný vstup do domu a s tím souvisí navracení schodiště do sklepa tam, kde bylo původně. Další zásadní změnou je úprava schodiště do podkroví.

Rozdíl terénu se vyrovnává v zádveří, obytný prostor, který se skládá z části pro babičku, kuchyně s jídelnou a terasy, je řešený bezbariérově.

Po úpravách se dům skládá v 1. NP v přístavbě z nového zádveří, skladu přístupného ze zahrady od vstupu a kuchyně s jídelnou, ve stávající části pak z původní kuchyně vznikla koupelna a z jídelny ložnice pro babičku.

V patře se v novém objektu nachází obývací pokoj a ve stávajícím domě 2 ložnice a prostorná koupelna.

Fasáda přístavby je obložená dřevem. Materiály v interiéru opticky zvětšují ne příliš velký prostor - je použitá tedy především bíla a dřevo. Vytápění je navržené jako podlahové, stínící prvky vnitřní látkové rolety.