Rodinný dům s jóga studiem v Kuksu

Novostavba, v realizaci

Východočeský Kuks je známý především barokním špitálem, ale celá vesnice je co se týče zástavby velmi malebná, ale zároveň také různorodá – najdeme zde roubenky, stejně jako staré továrny a prvorepublikové vily. V návrhu jsme se i díky této pestrosti nesnažili o atrapu tradičních chalup, ale navrhli jednoduchý moderní dům.

Pozemek se nachází ve svahu s výhledem do údolí Labe v blízkosti oblíbené cyklostezky. Územní studie pro tento i sousední pozemek vcelku přísně definovala jak rozměry a tvar domu, tak také jeho umístění, možné materiály  a rozdělení zástavby na vedlejší a hlavní objekt.

Při návrhu a konzultacích s klienty jsme došli ke konceptu, který naplno využívá výhledy do okolní krajiny a zasazení do svahu. Velkorysý obytný prostor otevřený do krovu je umístěný v patře a patro s ložnicemi se nachází v kamenném soklu. Zasazením do terénu tak vznikají dvě zahrady – v návaznosti na obytný prostor soukromá zahrada odcloněná domem od rušné cyklostezky  a v kontaku s krytou pergolou před ložnicemi jižní zahrada ve svahu.